HAFTA SONU YORUMLARI "Yönetim ve Organizasyon Üzerine"


Değerli okuyucular uzun bir aradan sonra merhaba. İşlerimin yoğunluğu nedeniyle ara verdiğim blog yazılarıma devam etmeye başlıyorum.

İlk olarak, yıl içinde sosyal medya sayfalarımda facebook/savastavsanci, instagram/savas.tavsanci, linkedin/savastavsanci yazdığım "Hafta Sonu Yorumları" yazılarımdan yönetim ve organizasyon üzerine olan üç yazıyı sizlerle paylaşıyorum.


Başkanlık sistemi neden tartışılıyor?
(Yazı tarihi: 14 Temmuz 2019)

Bir ülkenin, kurumun veya şirketin güncel gelişmelere göre yönetim ve organizasyon sisteminin değişim göstermesi doğal bir süreçtir. Fakat aceleye getirilen, iyi tasarlanmayan, iyi uygulanmayan ve yönetilemeyen değişim yarardan çok zarar getirebilir.
Söz konusu ülkenin yönetim ve organizasyon sisteminin değişimi ise her aşamasında çok ama çok dikkatli hareket edilmelidir. Çünkü ülkenin sistemin değişiminde veya revizyonunda yapılacak ciddi aksaklıkların riski şirket veya kurumlardan kat ve kat fazla olur ve sonuçları milyonlarca kişiyi etkiler.
20 farklı sektörde 50'nin üzerinde şirketin değişim süreçlerine mentorluk ve/veya liderlik yapmış Kıdemli Yönetim Danışmanı olarak bu tartışmayı yapan ve sistemi değiştirme iradesi gösterecek kişilere birkaç teknik bilgi aktarmak isterim.
Değişimlerde;
-Vizyon yoksa karışıklık, 
-Yetenek yoksa kaygı,
-İnandırma/teşvik yoksa direnç,
-Kaynaklar yetersizse mutsuzluk,
-İyi bir uygulama planı yoksa yeni problemler ortaya çıkar.

Başarılı bir değişim, bunların hepsinin bir arada olması ile mümkündür.
Hem ülkeyi yönetenlere, hem şirketleri yönetenlere, hem de kendi hayatına yön verenlere bu yazının ışık tutması dileğiyle.
İyi pazarlar...


Değişimlere uyum sağlamak neden önemli?

(Yazı tarihi: 5 Ağustos 2019)

Bu sorunun cevabı, ayçiçeğin güneşe göre yön değiştirmesinde saklı. 
Gündöndü veya güneş çiçeği diye de bilinen ayçiçeğinin çiçekleri, gün içinde güneşi takip ederek doğudan batıya doğru hareket eder. Geceleri ise tersi yönde hareket ederek sabahki yönüne geri dönerler. Söz konusu günlük değişim, çiçeklerin gelişimlerini tamamladığında durur. Olgunlaşanlar ise sürekli doğuya doğru yönelir. 
Bu değişim ve gelişim süreci bitkinin kalitesi ve verimi için önemlidir (Kaynak: ailemizde tarımla uğraşan büyüklerimizden öğrendiklerim)
İş ve özel yaşamımızdaki değişimlerin süreci de ayçiceğin güneşe göre yön bulması gibidir. Bu da yaşam kalitemizi ve iş verimimizi etkiler. 
O zaman değişimlere direnç göstermeden önce durum iyi analiz edilmeli ondan sonra aksiyon alınmalı. Ardından imkan varsa ve şartlar uygunsa değişim sürecine katkı sağlanmalı. Ya da değişime bahanesiz uyum sağlamaya çalışılmalı. Aksi durumun huzursuzluk, karmaşa, verimsizlik gibi kronik sorunları ortaya çıkarabilmesi malumunuzdur.
İyi haftalar,


Global Olmak
(Yazı tarihi: 20.09.2019)
Global'in kelime anlamı, Dünya ölçüsünde geniş bir bakış açısıyla benimsenen demektir. Dünya vatandaşlığı bilincine varmak, dünya ile etkileşime, uluslararası şirket ve kurumlarda temsilde etkinliğe ve uluslararası piyasalarda aranan şirketler, markalar ve bireyler yaratmaya önem vermek demektir.

Dünyada söz sahibi olabilmemiz için global şirketlerimiz, global çalışanlarımız ve global vatandaşlarımızın artması gerekir. Dolayısı ile gerek şirketler, gerek çalışanlar, gerekse vatandaşlar olarak bakış açımızı ülke sınırları ile sınırlandırmamaya dikkat etmeliyiz.

Peki Global Şirket olmak için neler yapmak gerekir?

Öncelikle global şirketi tanımlamakla başlayalım. Global şirket, yalnız ülke içinde değil, yabancı ülkelerde de çeşitli faaliyet dallarının birinde veya birkaçında üretim veya satış yapan işletme demektir. Global şirket olmak için; global stratejik planlama yapılmalı, finansal planlama etkin yapılmalı ve mali disiplinle hareket edilmeli, doğru yurt dışı satış ve üretim organizasyonu kurulmalı, doğru yönetim ve denetim mekanizması oluşturulmalı, kurumsallaşma altyapısı güçlendirilmeli, çalışanların yetkinliği artırılmalı ve global kültüre hazırlanmalı. En önemlisi vizyonunu geniş tutan cesaretli girişimcilerimiz artmalı.

Ülkemize baktığımızda merkezi başka ülkeler olan global şirketlerin hakim olduğunu görmekteyiz. Bizim Ülkemizden Dünya'ya açılmış ve global marka yaratmayı başarmış veya bu yolda ilerleyen daha fazla şirkete ihtiyacımız olduğu bir gerçektir. Bunun için girişimcilerin, çalışanların ve bireylerin global Dünya'ya daha fazla adapte olması gerekir.

Bu noktada 16 yıldır farklı kademelerinde gururla görev yaptığım ve şu anda Satış Pazarlama Direktörü olduğum Türev Danışmanlık olarak, 5 Ekim 2019 Cumartesi İzmir'de İŞ'TE GLOBAL BAŞARI ana temalı bir 
5.Profesyonel Yöneticilik Zirvesi gerçekleştireceğiz.

Bu zirvede 15 global şirket ve kurumun üst düzey yöneticileri yaşadıkları tecrübeleri paylaşacaklar. Ben de Global Başarı Dili adlı 2. oturumun moderatörü olacağım. Zirvede global stratejiler, global insan kaynakları yönetimi, global yapılanma, global başarı hikayeleri ele alınacak. Umarım ülkemizin Global Şirketlerinin ve Markalarının artmasına katkı sağlar.

Global Dünya'ya daha fazla söz sahibi olabilmek dileğiyle...


Yorumlar

Popüler Yayınlar